Suriname

Hoofdstad
Aantal inwoners
Regio
Munteenheid

Meer informatie over Suriname

Dag 3 - Holi Phagwa in de Palmentuin

22-03-2008

We werden vandaag om 7 uur wakker, dat is al een hele vooruitgang! We bleven nog even liggen en zijn toen langzaam opgestaan. Vandaag is het Holi Phagwa, een Hindoestaand feest om de lente in te wijden. Het feest staat bekend om het gooien van felgekleurd poeder op elkaar.

Rond 10 uur namen we een taxi naar het Royal Torarica en zijn we met z'n allen naar de Palmentuin gelopen. Dit is een parkje met een heleboel hoge koningspalmen. In de Palmentuin zou later vandaag het Holi-feest gevierd worden. In Suriname noemt iedereen het trouwens het Phagwa-feest. Nu waren de voorbereidingen al in volle gang, en waren er al kraampjes waar je poeder kon kopen.

We zijn daarna weer verder gelopen naar de Surinamerivier, langs Fort Zeelandia (waar we een andere keer in willen gaan) en het Onafhankelijkheidsplein. Michiel en ik zijn daarna de binnenstad in gegaan. De stad was dicht (want: er was een long weekend ivm met Pasen en het Holi-feest) en het was erg rustig. Er zijn veel brede straten met bomen, en met veel oude, koloniale gebouwen. We liepen naar een straat waar een synagoge en een moskee heel vredig naast elkaar staan. Volgens Wikipedia is Paramaribo de enige stad ter wereld waar dit zo is (zonder bloedvergieten en oorlogen etc).

Toen we terug liepen naar het hotel kwamen we langs het kerkplein en kwam er een tropische regenbui langs ons. Ik was een beetje doorweekt, maar gelukkig bleef het lekker warm tijdens de regenbui. En: natgeregend worden door een tropische regenbui stond nog op mijn to-do lijstje! Toen we terugliepen zagen we nog een groep kinderen die onder het poeder zaten: Holi is begonnen!

Bij het hotel hebben we weer even gezwommen en gezond en rond een uur of 3 zijn we weer naar de Palmentuin gegaan. Hans wilde niet mee (poeder is niet zijn ding) en Wilma kwam aanzetten in haar mooist (duurste?) jurkje. Dat leek ons niet zo'n puik plan, dus heeft ze zich snel omgkleed naar haar oude kloffie. Toen we de Palmentuin inliepen werden we bijna meteen ondergegooid met poeder door de huisgenootjes van Sanne. Michiel en ik zijn daarop snel naar een kraampje gerend en hebben ook allebei een bus poeder gekocht. De daaropvolgende 10 minuten waren we zoet met het onderpoederen van andere mensen. Erg leuk! Het poeder zat overal, in mijn mond, in mijn oog (ik had nu roze slaapzandjes!), in mijn haar, in mijn bh, onder mijn nagels, in mijn oor. Omdat we natuurlijk geen taxi meer konden omkopen om ons mee te nemen zijn we naar huis teruggelopen. Het was lekker warm en de wandeling was erg leuk, ook al voelde ik me wel een beetje bekeken. Ik zag er immers ook uit als een regenboogzuurstok.

In het studentenhuis zijn we met onze kleren aan gaan douchen. Ook onder onze kleren zat het poeder flink aan onze huid geplakt en we hebben elkaar flink moeten krabben en schrobben om weer enigszins schoon te worden. Het water kreeg alle kleuren van de regenboog, dat vond ik wel leuk om te zien!

Daarna zijn Michiel en ik even naar de 'Zoo' gelopen. Sanne's huis staat aan de Schietbaanweg, en de Zoo zou vrijwel aan het einde van die weg liggen. Dus we liepen de weg af en kwamen in een arm stukje met kleine houten huisjes (één huisje had een bordje voor de deur met 'Pieren te koop') en een...schietbaan! Dus vandaar dat de Schietbaanweg de Schietbaanweg heet. Het bleek ongeveer een kwartiertje lopen te zijn naar de Zoo.

's Avonds hebben we gegeten bij Zus&Zo, een heel Nederlands aandoend tentje. Het eten was ontzettend lekker en je kon er ook leuk zitten. Ook was het dichtbij het hotel.<< Vorige: Dag 2 - Paramaribo | >> Volgende: Dag 4 - de Cola Creek!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.