Cambodja

Hoofdstad Phnom Penh
Aantal inwoners 12491501
Regio Azië
Munteenheid Riel (KHR)

Meer informatie over Cambodja

Dag 76 Angkor Wat

13-11-2009

Vandaag ging de wekker al om 10 over 4. Om half 5 reden we richting Angkor Wat en rond 5 uur zaten we op een stoeltje bij Angkor Wat om de zonsopgang mee te maken.

Zo vroeg, maar het was toch al een hele happening. Er werd koffie verkocht, en je kreeg een stoeltje als je een koffie kocht. Wij kregen een gratis stoeltje, ook fijn. Gelukkig had Margot op haar video camera een lichtje, want het was nog helemaal donker. De oude stenen bij Angkor Wat liggen nogal ongelijk en het was lastig lopen in het donker.

Rond het meertje voor Angkor Wat zat iedereen opgesteld met camera’s in de aanslag. Dit was een mooie plek, omdat je de reflectie van Angkor Wat in het water zag.

Van 5 tot 6 hebben we het langzaam licht zien worden en veel foto’s gemaakt, daarna zijn we Angkor Wat zelf ingegaan. Met behulp van onze reisgids (Ancient Angkor) zijn we heel Angkor Wat doorgelopen en bij de belangrijke punten gestopt. Uiteindelijk nog zo’n 2,5 uur rondgelopen. Aan de achterkant zijn we een stukje een groene laan opgelopen tot er een poort gebouw stond. Vroeger waren dit straten.

Heel Angkor Wat ligt op een eiland en dit eiland is flink begroeid, het is een erg mooie omgeving.

Na Angkor Wat gingen we nog naar:

·         Banteay Kdei

·         Ta Prohm

·         Ta Keo

·         Thommanon en Chau Say Thevada

Banteay Kdei
Banteay Kdei was een mooie maar vervallen tempel. Er groeiden bomen over de tempel en er lagen veel oude stenen op de grond. Het was een langwerpig complex waar je doorheen kon lopen. Ongeveer een uurtje aan besteed. Het was mooi, maar eind van de dag waren we eigenlijk alweer vergeten wat we er hadden gezien. Andere tempels lieten een grotere indruk achter. Er stond nog wel een grote Boedha die daar gevonden was.

Ta Prohm
Ta Prohm was echt heel erg groot en je kon er lekker in verdwalen. Deze tempel hebben ze zo veel mogelijk in de staat gelaten als hoe ze hem gevonden hebben. Met de uitzondering dat het wel veilig moet zijn en je er normaal kan rondlopen.
Het eerste gedeelte was een houten pad, je kon er niet echt van afwijken, later kon je meerdere wegen nemen en nog aan de zijkanten uitkomen. Het was heel mooi om te zien hoe vervallen de tempel was en dat de natuur de tempel heeft overgenomen. Er groeiden gigantische bomen op gebouwen en muren.

Hier is ook de film Tomb Raider opgenomen, bij de bekende plek met de boom die over het tempelcomplex groeit.

Verder zag je dat veel vervallen was, daken waren ingestort en beelden afgebroken. Soms stonden er bordjes met danger, dan was er te veel instortingsgevaar en kon je niet verder.

Al met al een super mooi complex, zeker 1,5 uur rondgelopen. Nadeel was dat het er heel druk was met tourgroepen. In Angkor Wat helemaal geen last van gehad, maar hier bleven de gigantische groepen Japanners maar voorbij stromen. Dat was minder en daardoor duurde het soms even voor je een normale foto kon maken.

Ook jammer waren de houten plateaus die waren gemaakt zodat je daar op de foto kon. Zo’n hekje en een houten plateau doet toch wel af aan de sfeer.

Ta Keo
Ta Keo was ons volgende en eigenlijk laatste bezoek. We zijn vroeg begonnen vandaag, dus we blijven niet tot zonsondergang bezig. Ta Keo is een tempelberg, met hele steile trappen. Er zijn drie verdiepingen, op de bovenste verdieping staan weer een aantal torens waar je ook nog opkan.

Leuke tempel om op te klimmen en boven even uit te rusten en van het uitzicht te genieten. Helaas zag je ook hier geen andere tempels boven de jungle uitsteken.

Op het 2e plateau stond nog een kleine Nandi waar Margot uiteraard mee op de foto wilde.

Beneden bij Ta Keo hebben we ook even onze lunch opgegeten (rijst in een bakje van gisteren), smaakte nog ok! Samen met een ananas. Hmm lekker fris en sappig.

Thommanon en Chau Say Thevada
Eigenlijk wilden we wel naar huis, maar onze driver bracht ons nog even naar deze twee tempels die tegenover elkaar lagen. Ze waren allebei niet zo groot en we hebben er even 10 minuten rondgelopen. Het leek een beetje op de vorm van een kerkje, met wat gebouwen er omheen. Niet zo bijzonder, maar toch even gezien.

Rond half 3 waren we weer thuis. Lekker gedoucht, want we zaten onder het zand en zweet. Het zijn vermoeiende dagen, maar wel heel erg leuk en de moeite waard.<< Vorige: Dag 75 Angkor | >> Volgende: Dag 77 Angkor

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Terug naar reis: India, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja

Andere verslagjes van deze reis:


Hou mij op de hoogte...

E-mail


Foto's