Thailand

Hoofdstad Bangkok
Aantal inwoners 61797751
Regio Azië
Munteenheid Baht (THB)

Meer informatie over Thailand

De ruïnes van Angkor en Het Grote Genieten

20-11-2009

Een week voor terugkomst. Tempelmoe. Azië-moe. Rijstmoe. Reismoe? Ook dat! 3 maanden van huis gaan zoveel sneller voorbij als je de sleur doorbreekt, maar duren ook zoveel langer dan je van te voren inschat. We kijken er allebei naar uit om ons gewone leventje weer op te pakken. We hebben allebei het gevoel: het is goed zo.

De afgelopen week hebben we wel nog veel leuke en mooie dingen gedaan en gezien! Na mijn vorige berichtje hebben we het hoogtepunt van de Angkor ruïnes bekeken terwijl de zon opkwam. Echt heel erg mooi, de sfeer die er rond de tempel (Angkor Wat heb ik het nu over) hing was betoverend. Jammer dat er 700 andere touristen bijzaten en dat het pas 5 uur 's ochtends was! We waren erg moe toen de tuktuk ons om half 5 ophaalde, dat hoef ik jullie natuurlijk niet uit te leggen. Toch hebben we het die dag goed volgehouden, want we hebben nog heel veel andere dingen bekeken!

Angkor Wat
Bij zonsondergang en zonsopgang bekeken. Niet alleen is deze tempel het grootste gebouw gebrukt voor religieuze doeleinden, de buitenste gang/gallerij heeft verschillende bas-reliëfen van ongelooflijke lengtes (denk aan meer dan 100 meter lang). Veel was wel hetzelfde: leger A neemt het op tegen leger B. De eerste 50 meter stonden de soldaatjes naar rechts te kijken, in het midden wat gevecht met zwaarden, pijl en boog, doden, en de volgende 50 meter stonden de soldaatjes naar links te kijken. Het reliëf was wel heel mooi, sommige stukken waren heel zorgvuldig uitgehakt.

Banteay Kdei
Een groot complex waar nog veel grote bomen over de ruïnes groeiden. Zie ook Ta Prohm.

Ta Prohm
Heel erg groot complex. Het eerste gedeelte moest je een soort 'route' volgen (een houten vlonder waar je overheen moest lopen), onder andere langs DE Tomb Raider tempel. Hier natuurlijk op de foto gegaan! Na een heel stuk over de vlonder hield het op en konden we lekker rond gaan slenteren. Hier was het ook rustiger (op de vlonder kwamen soms hele groepen Japanners/Chinezen langs). Behalve de Tomb Raider tempel - met boom dus - stonden er nog meer tempels waar bomen in/op/over groeiden. Heel erg mooi en bijzonder en sprookjesachtig.

Ta Keo
Een tempelberg, leek een beetje op een pyramide. De trappen waren echt heel steil (deed ons ernstig denken aan de tempels in Mexico/Guatemala) en na 3 verdiepingen geklommen te hebben stonden er nog torens waar je op kon klimmen. Het uitzicht was erg mooi, maar toen we deze tempel beklommen hadden waren we wel erg moe en wilden we graag terug naar het hotel.

In het hotel heb ik nog een middagdutje gedaan. De dag erna zijn we nog naa Angkor Thom gegaan, de grootste stad uit de Angkor tijd. We hebben allerlei dingen gezien, waarvan het Bayon wel het mooiste was. Het Bayon is een tempelcomplex met 37 toren die aan 2, 3 of 4 kanten gezichten hebben. Heel erg apart, je wordt van alle kanten bekeken. Sommige gezichten zijn nors, andere neutraal en weer andere zijn vorlijk/glimlachen. De gezichten zijn ook heel exotisch en oud en Paaseilandachtig. Een beetje raadselachtig, Wie was het? Waarom staat die hele tempel vol met zijn gezichten? Vragen die nog altijd op antwoord wachten.

Na afloop van het bezoek aan Angkor Thom zijn we nog een nabijgelegen heuvel beklommen. Vanaf daar had je een mooi uitzicht over de jungle, en helemaal in een hoekje achter een boom stond Angkor Wat. In de reisgids stond dat het uitzicht op Angkor War adembenemend was, maar dat vonden wij dus erg tegenvallen hihi. Aan de horizon zagen we wel nog het Tonlé Sap meer liggen, heel erg groot! (Tonlé Sap betekent ook letterlijk groot meer).

Zondag zijn we met de boot (hele smalle motorboot die echt NIET lekker zat) van Siem Reap naar Battambang gegaan. De boottrip zou heel mooi moeten zijn, maar we vonden het niet zo bijzonder. Omdat het water heel hoog stond? Omdat we na 1 uur al rugpijn hadden en nog 5 uur in de boot moesten zitten? Omdat de boot langzaam vol (modder-)water kwam te staan? 's Middags waren we in ieder geval in Battambang. Hier hadden we niet zoveel te doen, het was gewoon een handige tussenstop op weg naar Thailand, en we hoopten dus op een prachtieg bootreis.

Maandag hebben we heel rustig aan gedaan, we zijn naar het oude station gelopen omdat daar nog oude treinstellen zouden staan. Grote teleurstelling natuurlijk toen bleek dat die treinstellen weg waren gehaald. De rest van de dag lekker bij een cafeetje in de buitenbank gehangen.

Dinsdag hebben we een hele tourtocht naar Koh Chang gemaakt, het eiland in Thailand waar we 6 dagen zullen zitten. We zijn eerst met een 'shared taxi' naar de grens gegaan (4 mensen achterin, 3 mensen voorin en lekker over een slechte hobbelweg!), daar de grens lopend overgestoken, vervolgens een moto (motortaxi) genomen naar de minivan (soort pickuptruck met bankjes) die ons naar het busstation zou brengen, daar de bus naar de piet en daar de ferry. Vervolgens nog 1 keer een minivan om bij het juiste strand uit te komen. Zijn jullie al moe? Wij waren wel moe toen we eindelijk op het goede strand aankwamen!

Nou hadden we op internet gelezen dat Koh Chang een echt party-eiland aan het worden was, met keiharde barmuziek tot 5 uur 's ochtends, elke dag. Iedereen die ons een beetje kent weet dat wij 2 van binnen oude theemutsen zijn die het liefst voor 11-en in bed liggen, dus we hebben extra veel aandacht besteed aan het punt 'geluidsdichtheid' bij het uitzoeken van een slaapplaats. We hebben nu een mooie betonnen bungalow (soort CenterParcs) aan de 'verkeerde' kant van de weg. Heerlijk rustig, en als we de straat oversteken staan we op het strand tussen de barretjes en restaurantjes.

Woensdag hebben we lekker de hele dag aan het strand gelegen, en gisteren hebben we lekker gesnorkeld. We zijn naar 4 plaatsen geweest, en op 3 plekken gesnorkeld. Heel erg mooi, veel mooie vissen. Michiel heeft zelfs een vis vastgehouden! Het water was overal zo helder (en lekker warm, al was het wel bewolkt en dat is maar goed ook want nu zijn we niet verbrand!) en  de visjes waren niet heel bangig, ze kwamen vaak heel dichtbij. We hadden ook een onderwatercamera gekocht en hebben het hele rolletje dus volgeschoten. We zijn heel benieuwd wat ervan geworden is!

Op onze snorkelboot zat nog een soort Russische Paris Hilton, ze had haar schoothondje meegenomen (?) en ging duiken met armbanden, gelakte teennagels, een navelpiercing met een steen ter grootte van een ei en make-up op. Heel erg bijzonder.
Hier op het eiland zien we verder veel bijzondere dingen: dikke, roodverbrande Britse mannen van middelbare leeftijd met een leuk Thais jong meisje aan hun arm. Thaise vrouwen die verdacht mannelijke armen en benen blijken te hebben (en dit bevestigen als ze je met een laag 'hello' begroeten). Thaise obers met oogpotlood. Of: dikke, roodverbrande Britse mannen van pensioengerechtigde leeftijd met een frisse Thaise knul in de kracht van hun leven aan hun arm... Alles is mogelijk hier! Gelukkig betekent dat dat ik ook in bikini mag rondlopen en niet zoals in de rest van de landen in t-shirt en bermuda zou moeten zwemmen/zonnenbaden.

Over een week vliegen we alweer naar huis (ook een hele reis op zich: Bangkok - Mumbai - Londen - Brussel - Den Haag), en het enige dat nog op het programma staat is 3 dagen eiland en 2 dagen Bangkok! Een mooi einde van een mooie reis denken we zo :)<< Vorige: Kingdom of Wonder: Cambodja | >> Volgende: En weer terug in het BITTERKOUDE Nederland

Reacties

Esther 20-11-2009
super gaaf allemaal, maar ook fijn dat ik je binnenkort weer eens 'live' kan spreken ;-)

xxxPaul 20-11-2009
Hallo Margot, wat een mooie maar ook moemakende reis! Joep en ik hopen dat jullie goed en zonder vertragingen thuis komen. Ik hoop dat jullie rond de Kerstdagen eens langs komen om alle belevenissen te vertellen.

liefs van Papa.Joline 20-11-2009
Kom maar weer snel naar huis! ;) Maar geniet ook nog maar even van Bangkok en eiland! X


Sanne 25-11-2009
Mooi mooi mooi weer :-) Lekker genieten aan het einde is ook wel fijn toch?! Vrijdag zijn jullie alweer thuis! Wat is het snel gegaan he?! Ik wil zelf ook echt graag weg, maar ben er nog niet over uit of ik bereid ben om mijn baan op te zeggen :-) Nou Tot snel en geniet nog eventjes!
SanneNevin 25-11-2009
Hoi oude theemutsen!! Weer veel gezien en gedaan en natuurlijk ook veel gereisd!! Veel plezier de laatste dagen!! Kus